Fascia therapie/massage

  • Home
  • Informatiepagina's
  • Fascia therapie/massage


De Fascia heeft een hele belangrijk rol in het lichaam die pas in de laatste jaren in de medisch wereld ontdekt is, terwijl de complementaire geneeskunde zijn belang al lang kent.

Hoe werkt fasciatherapie?
Fasciatherapie is een vorm van massage behandelvorm waarmee je fascia weer worden 'losgemaakt'. Dit maakt dat de pijn, stijfheid of bewegingsbeperking waar je last van had, vermindert of verdwijnt. Fasciatherapie wordt daarom steeds meer toegepast.

Wat  als de fascia onvoldoende functioneert?
Wanneer de fascia strak voelt of beschadigd raakt, kunnen een aantal symptomen optreden, zoals rug-, nek- en schouderproblemen, hoofdpijn, migraine, kaakproblemen, spijsverteringsproblemen, beknelde zenuwen, gewrichtsproblemen en een gevoel van minder flexibiliteit en mobiliteit. Er zijn verschillende manieren om de fascia te beschadigen.
Spanning, letsel, chirurgie, immobiliteit, shock, trauma en levenservaringen,  Al deze gebeurtenissen kunnen invloed hebben op fysiek niveau en verminderen de vloeibaarheid van het lichaam en van de fascia. Er kan een verandering op de korte of lange termijn na een gebeurtenis optreden die kan leiden tot chronische klachten en ziekten.

Maar wat is de fascia?
De fascia wordt ook bindweefsel genoemd en het is een net dat overal in het lichaam te vinden is als een intern spinnenweb: in en rond elke spier, orgaan, bot, zenuw en bloedvat. Het is samengesteld uit elastine, collageen  en het is heel vloeibaar/waterig.
 De fascia verbindt, stabiliseert, verenigt en beschermt alle delen van het lichaam. 
Het is gevuld met bloedvaten, lymfevaten, immuun cellen en zenuwcellen en het is dus heel belangrijk dat de fascia heel soepel blijft om de stroom van deze vaten en cellen optimaal te houden.

Fascia is een blauwdruk van ons lichaam en die liegt nooit.
Fascia heeft veel zenuwreceptoren, het is ons rijkste zintuig, dat informatie doorgeeft aan de hersenen voor verwerking en feedback.  Alles wat we in ons leven ervaren, komt ons lichaam binnen via onze fascia en bevat letterlijk alle informatie van ons leven. Dus fascia heeft zijn eigen geheugen zoals alle cellen in het lichaam. In ons leven hebben we helaas afgeleerd om ons te voelen maar onze fascia registreert wat goed of niet goed voor ons is en verhardt dan op het moment dat je bescherming nodig hebt.

factie therapie sneek 
Wat kan je zelf doen om je fascia optimaal te houden? 
  1. Bewegen: Bij yoga, zwemmen of stretchten wordt de fascia verlengd en dat creëert ruimte zodat zijn vloeibaarheid niet stagneert.                                                                                     
  2. Water en supplementen zijn ook heel belangrijk dus drink veel water elke dag, smeer goed olie i.p.v. crème op je lichaam zoals amandelolie of kokosolie, en neem omega 3 rijke voeding of omega 3 supplementen 
  3. Fascia therapie/ massage heeft grote invloed op de verbetering van de fascia conditie, vooral na een letsel en operatie maar ook als er pijn en spanning is zoals bv. stress, hoofdpijn, migraine, schouder en nekklachten e.d.Als uw lichaam vele jaren heeft gecompenseerd en een omslagpunt heeft bereikt, heb je vaak wat meer behandelingen nodig.


Facsia therapie, cupping of “sport” massage wordt door elkaar gegeven bij mij.  Ik kijk bij de therapie wat wenselijk is. Hierop pas ik mijn behandeling aan. Altijd in overleg met je.