Massage


Geschiedenis van massage

GESCHIEDENIS VAN MASSAGE
De geschiedenis van massage verteld dat alle culturen er gebruik van hebben gemaakt. Waarschijnlijk bestaat massage al even lang als de mens zelf. Het is iets wat iedereen uit zichzelf al doet. Apen vlooien elkaar, dieren likken zichzelf en mensen wrijven over een pijnlijk lichaamsdeel. Masseren is misschien wel de oudste vorm van medische behandeling.
Oude Chinese, Indiase en Egyptische teksten vermelden het gebruik van massage om ziekten te voorkomen en te genezen, en om wonden te helen. Massage wordt voor het eerst vermeld in een Chinees boek van ongeveer 2700 voor Christus: ‘Vroeg in de ochtend met de palm van de hand strijken na een nacht slapen, als het bloed rust en de stemming ontspannen is, biedt bescherming tegen koude, houdt de organen soepel en voorkomt kleine kwaaltjes’.
Er werd vaak geschreven over massage in de Griekse en Romeinse literatuur. Het werd voor en na de sportbeoefening aanbevolen en ook in plaats van oefeningen in een herstelperiode. Na het baden of als medische behandeling bij uiteenlopende kwalen zoals melancholie, astma, 

MASSAGE STEEDS POPULAIRDER
Massage werd steeds populairder in de 18e en 19e eeuw. Dit kwam door de Zweed Per Henrik Ling (1776-1839) wiens Zweedse massagesysteem over heel Europa werd verspreid. Hij hechtte veel belang aan medische gymnastiek en massage. Hij verdeelde zijn behandelingen onder in passieve of gymnastische bewegingen, druk, wrijving, vibratie, klopbewegingen en rotatie. Zijn werk vond koninklijke waardering en in 1838 werd er een Zweeds instituut in Londen geopend. Rond de eeuwwisseling had je zulke instituten in Rusland, Frankrijk en Amerika.
De invloed van Ling is niet meer weg te denken en massage wordt nog vaak ‘Zweedse massage’ genoemd.
Aan het eind van de negentiende eeuw was massage een populaire medische behandeling. Het werd geregeld toegepast door vooraanstaande chirurgen, cardiologen en huisartsen, die zelf masseerden of anderen (vooral vrouwen) daarvoor opleidden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog masseerde men veel om zenuwinstortingen en shocktoestanden als gevolg van de oorlogservaringen te behandelen.

ELEKTRISCHE APPARATEN
Als gevolg van meer gebruik van elektrische apparaten raakte massage met de hand steeds meer op de achtergrond. Men zag het meer als verwennerij dan als therapie en dacht dat je even goede resultaten kon krijgen met moderne pijnstillers en apparaten.

THERAPEUTISCH BELANG
Medicamenten  kunnen bijverschijnselen veroorzaken heeft de ervaring geleerd en dat niets de menselijke hand kan vervangen. Tegenwoordig ziet men gelukkig weer het therapeutisch belang van massage in. Massage krijgt de plaats die zij verdient binnen de gezondheidszorg terug, als aanvulling op andere medische behandelingen en als middel om gezond te blijven.
(bron: Moderne Massage – Clare Maxwell Hudson, een beetje ingekort.) 

Share our website